Ugodne gume

Dobre gume

Pnevmatike

Pozor: zimske in letne pnevmatike po ugodnih cenah

Šofer, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 evrov. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) EUR. Danes so izdržljivejše in kakovostnejše kot pred leti. Proces proizvodnje in razvoja avtomobilskih pnevmatik je napredoval, kljub vsemu pa je dobro gume zamenjati na vsakih nekaj sezon, saj se njena prožnost in odzivnost z leti poslabša. S tem pa je tudi varnost na cesti slabša. V Sloveniji večina voznikov 2x na leto na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske pnevmatike. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa včasih nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove pnevmatike stare oz kdaj so bile proizvedene. Veliko voznikov odlaša z menjavo letnih pnevmatik za zimske in obratno. A na dolgi rok s tem načinom ne prihranijo, saj letne pnevmatike niso primerne zimskim voznim razmeram, pravtako zimske pnevmatike niso za poletno vročino, saj se gume hitreje obrabijo in izgubljajo svoje vozne lastnosti. Nove zimske gume po nižji ceni lahko ugodno kupite tudi preko internet trgovine. Vaše gume so lahko tudi sezonsko shranjene pri vulkanizerju. Primerno shranjene bodo vaše stare gume počakale na naslednjo sezono. S tem ste prihranili čas in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske pnevmatike shranjene na primeren način. Gotovo ste naveličani iskanja pnevmatik pri različnih dobaviteljih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne pnevmatike za osebna vozila, kombije ali motorna vozila preprosto kupili na enem mestu in to po izjemno nizkih cenah? Prednost nakupovanja moto pnevmatik na spletu je vsekakor nižja cena, kot pri vulkanizerju. Imajo pa vulkanizerji prednost, da vam kupljene pnevmatike tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane gume. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vsa vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cestah v Republiki Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj pnevmatik oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleži Sinclair ter Edlin. Leta 1890 je mehanik Wilch pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč gume ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj gum sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske gume se je nato razvijal vzporedno z avtomobilizmom. Avto guma nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni rezultat je avtomobilska guma, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avtomobilski industriji. Znamke avtomobilskih pnevmatik so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo najboljši in najbolj znani proizvajalci avtomobilskih in moto gum, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske gume za motorna vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v cestnem prometu je potrebno pnevmatike ustrezno zamenjati.

Ugodne in kvalitetne avtomobilske pnevmatike

Vaš avtomobil popolno deluje takrat, kadar ima ustrezne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih gum je v Sloveniji po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za večjo varnost v prometu pa je letne gume priporočljivo zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume zagotavljajo boljšo varnost v prometu in bolj stabilno obnašanje vozila na cesti. Zimske razmere namreč zelo spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske pnevmatike priporočljivo namestiti na vsa štiri kolesa. Kot primerna zimska oprema štejejo tudi letne pnevmatike in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer pravilno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo absolutno varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje avta na cesti zagotovile dobre zimske pnevmatike, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo najboljši prijem na cesti ne glede na razmere.

<< Domov